Luennot

Maksuton luentosarja vanhemmille

Järjestäjinä: Suomen Kielipolku SLI ry, Tampereen Seudun Autismiyhdistys  TSAU ry ja Pirkanmaan Erilaiset Oppijat.

Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille sähköpostilla muutamaa tuntia ennen.

Osa vanhoista luennoista löytyy tallenteina Kielipolun Youtube-kanavalta. Lisää tietoa ja materiaalia aikaisemmista luennoista.

3.2.2021 Vihanhallinta ja vihanhallinnan keinot, Tiina Röning

Ilmoittautuminen on päättynyt. Luento on herättänyt suurta kiinnostusta ja ilmoittautuneita on jo enemmän kuin mukaan mahtuu.

 Mahdolliset muutokset sähköpostilla hannu.lehto@kielipolku.info tai ongelmatilanteessa voit soittaa Puh 050 552 0101


3.2.2021 Vihanhallinta ja vihanhallinnan keinot, Tiina Röning

”AGGRESSION REPLACEMENT TRAINING® (ART) on menetelmä, jonka avulla voidaan opettaa epäsosiaalisesti (aggressiivisesti tai vetäytyvästi) käyttäytyville nuorille tai nuorille aikuisille valmiuksia rakentavaan vuorovaikutukseen. Suomen ART ry on perustettu vuonna 2004 ja sen tavoite on edistää suomalaista Aggression Replacement Training® -osaamista nuorten aggressiivisen käyttäytymisen vähentämiseksi Suomessa.

Aggression Replacement Training® (ART) on menetelmä, jota on tutkittu, käytetty ja kehitetty USA:ssa ja nyt myöhemmin Euroopassa – meitä lähinnä Ruotsissa. Menetelmän isä Arnold P. Goldstein hahmotteli sen 1980-luvulla yhdessä toverinsa Barry Glickin kanssa. Menetelmä tähtää toiminnallisten harjoitusten kautta sosiaalisen, hyväksytyn käyttäytymisen vahvistumiseen. Tavoite on, että nuori kehittyy moraalisessa ajattelussa, oppii parempaa itsehillintää ja uusia sosiaalisia taitoja tullakseen toimeen jokapäiväisessä elämässä. ART:n lähtökohta on, että sosiaalista, yhteisön hyväksymää käyttäytymistä voidaan opettaa ja oppia. ART:ssa on harjoitteita kolmella tasolla:

• vihanhallinta, tunnetaso

• sosiaaliset taidot, käyttäytymisen taso

• moraalinen perustelu, arvojen ja ajattelun taso

24.2.2021 Vähemmän on enemmän Vanhempien hyvinvointi ja resilienssi, Meri Lähteenoksa

Ilmoittautuminen avautuu 4.2.

Kenelle ja Miksi

Erityislapsi tarkoittaa myös erityistä vanhemmuutta. Miten helpottaa omaa selviytymistään ja kasvattaa resilienssiään niinäkin päivinä kun kaikki tuntuu mättävän eikä mikään toimi. 

Kuka

Meri Lähteenoksa on kahden neuropsykiatrisen, jo aikuisen neurokirjolaisen äiti ja neuropsykiatrinen valmentaja. Tällä luennolla hän kertoo omia kokemuksiaan ja keinojaan omista, lastensa ja asiakkaittensa haastavista hetkistä ja keinoista, joilla niistä selvittiin uudenlaisiin näkökulmiin. 

Mitä

Resilienssi tarkoittaa sinnittely-, toipumis- ja oppimiskykyisyyttä haasteiden keskellä. Parhaimmillaan Ihana erityislapsi tuo yleensä myös haasteita, joskus melkein kestämättömiäkin. Tietoa ei löydy, tuet takkuavat, pari- ja ystävyyssuhteet natisevat liitoksissaan, koulusta ei löydy ymmärrystä eivätkä nivelvaiheet ole helppoja. Pitäisi olla kaikkea: äiti, isä, puoliso, asianajaja, kuntouttajakin. Miten helpottaa omaa selviytymistään ja kasvattaa resilienssiään niinäkin päivinä kun kaikki tuntuu mättävän eikä mikään toimi. 

Miten

Luento tutustuttaa mm. Stressiprofiili -työkaluun, jonka tehtyään osaa auttaa itseään ja toisiaan paremmin ja tiedostavammin sekä Atuhe - rentouttamistekniikoihin, joissa käytetään hyväksi kaikkialla läsnäolevia uusiutuvia luonnonvarojamme: ajatuksia, haluja ja tunteita.

Muutamia kannustavia tarinoita ja oikopolkuja arjen painon keventämiseksi.

24.3.2021 Erityislapsen tukeminen läksyissä ja oppimisessa, Tiina Heikkinen

Ilmoittautuminen avautuu 25.2.
14.4.2021 Erityinen sisaruus, Katri Lehmuskoski ja Pia Henttonen

Ilmoittautuminen avautuu 25.3.
28.4.2021 Aisti- ja tunnetaidot

Ilmoittautuminen avautuu 15.4.
12.5.2021 Koira-avusteinen terapia, 
Essi Virtanen

Ilmoittautuminen avautuu 29.4.26.5.2021 Avoin!