Työntekijöiden kuulumisia

Syyskauden alkaessa 2020

Toimihenkilöt Eija ja Hannu viettivät yhtäjaksoisen kesäloman ja palasivat toimistolle 27.7. Aloitimme syyskauden kerhotoiminnan suunnittelun ja tilojen varaamisen eri paikkakunnilta. Jatkamme kerhojen suunnittelua ja vieraijoiden sopimista yhdessä kerholaisten kanssa.

Vietimme kesää pääosin perheidemme parissa ja tapailimme jonkin verran ystäviä ja sukulaisia kotimaassa. Me ja perheemme ovat toistaiseksi säilyneet ilman Covid-19 tartuntaa ja säilyneet muutoinkin terveinä.

Hannun kesään on mahtunut mökkeilyä, puutarhan hoitoa, ulkoilua, putkiremontti ja auton huolto. Täti täytti Turussa 95 vuotta. Vaimon sukua tapasimme keväälä menehtyneen tädin muistojuhlassa, jota ei voitu pitää aikaisemmin kokoontumisrajoitusten aikana.

Eija vietti kesän pääosin Tampereella. Kesään mahtui paljon uintia luonnonvesissä sekä lähimatkailua kaupungin omissa puistoissa ja kahviloissa. Kesälomaan kuului myös koiranhoitoa. 1-vuotias kultainennoutaja oli hoidossa perheessämme tuoden paljon lämpöä ja iloa kotiimme. 

Eijan kesän yksi kohokohdista oli päiväretki Haminaan ja Kotkaan Jukka Rintalan näyttelyn avajaisjuhlaan. Haminan Raatihuoneella oli esillä Unelmien tanssiaiset -näyttely, jossa oli esillä Rintalan pukuja ja maalauksia. Taide antaa voimaa työhön ja elämään. 


Etelä-Pohjanmaalla 15.5. 2019

SUOMEN KIELIPOLKU SLI RY LAKEUKSILLA

Se oli komiaa kyytiä Etelä-Pohjanmaalle 15.5. 2019, kun Suomen Kielipolku SLI ry matkusti Tampereen rievä mukanaan Seinäjoelle ja Isoonkyröön. 

Päiväkodinjohtaja Mari Kujala oli oppaana ja esitteli ennen Luetaan lapselle-tilaisuuden alkua paikallisia maisemia ja muistomerkkejä. Kävimme Isokyrön kotiseutumuseon luona, jossa pihapiiri oli kuin 1800-luvun arkipäivästä. Joen rannalla oli vanha tuulimylly. Vieressä virtasi Kyröjoki. Talo oli kalustettu ikään kuin talonväki olisi vain hiljattain poistunut töihinsä ulkosalle. Museon piha-alueella on rakennuksia myös 1700-luvulta. Rakennukset on siirretty alueelle lahjoituksina.

Suomen Kielipolku SLI ry vieraili Pilke-päiväkodissa, joka oli erittäin valoisa ja lämmin. Esittelimme toimintaamme. Kerroimme vertaistuesta ja ajankohtaisista asioista. Tulevaisuudessa Isossakyrössä saattaa kokoontua perhekerhoryhmä, jossa vanhemmat saavat vertaistukea. Vertaistuki ja hengähdyshetket ovat joskus arjen tohinassa paikallaan!

Pilke liikuntapäiväkoti Loikka on aloittanut toimintansa elokuussa 2018. Uudet tilat saatiin käyttöön helmikuussa 2019 hienosta hirsirakennuksesta. 

Ilta järjestettiin yhdessä Isonkyrön kirjaston kanssa. 

Kuvassa vas. päiväkodin johtaja Mari Kujala ja kirjasto- ja vapaa-aikatoiminnan johtaja Pirjo Humalainen, oikealla Katri Tapola ja Eija Heikura Suomen Kielipolulta

Kirjailija Katri Tapola (kuva alla) oli käynyt jo päivällä pitämässä oman hetken lasten kanssa. Lukenut satuja ja keskustellut lasten kanssa kirjoista. 

Katri Tapola on Helsingissä asuva kirjailija, joka kirjoittaa niin aikuisille kuin lapsille ja nuorillekin. Tuotantoon kuuluu romaaneja, lyhytproosaa, lastenromaaneja sekä lasten kuvakirjoja useiden kuvittajien kanssa (Kristiina Louhi, Marika Maijala, Sanna Pelliccioni, Karoliina Pertamo, Virpi Talvitie). Esikoiste Kalpeat tytöt (1998) palkittiin ilmestyessään Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla ja lastenromaani Kivikauppaa ja ketunleipiä (2002) Arvid Lydecken -palkinnolla.

Katrin upeat tarinat saduista, kirjoista, mielikuvista toivat lämpöä iltaan. Katri kertoi olleensa ulkoilmalapsi. Hän kertoi lapsuuden muistoista Etelä-Pohjanmaalla, siitä miten tarinat ovat syntyneet. Hän pohti kielen ja sanojen vaikutusta. 
Mitä me ihmiset kaipaamme? Toisiamme? Vai sipsejä? Mitä me tarvitsemme? Illassa oli pohdintaa siitä, onko täällä lakeuksien lapsilla aikaa, tilaa ja tyhjyyttä? Onko lapsilla yhteys omiin mielikuviin? Kuvittelu on tärkeää, sanojen kuunteleminen, omien mielikuvien muodostaminen. 

Hän muistutti, että myös käsin kirjoittaminen on tärkeää. Hänelle kieli on suojaisa viitta, johon voi kääriytyä. Sen viitan alle, kauniiden sanojen lämpöön on helppo kietoutua. Kiitos kaikille mukana olleille ja järjestäjille. Kiitos, Luetaan lapselle-hanke.

Luetaan aina.
Esteetön leikkipäivä Oodissa

LEIKKIPÄIVÄ OODISSA

Suomen Kielipolku SLI ry oli mukana viettämässä Esteetöntä leikkipäivää LA 11.5. Keskustakirjasto Oodissa. Se olikin hieno, rento ja iloinen päivä!

Esteetön leikkipäivä on osa valtakunnallista Leikkipäivää, jota vietetään koko Suomessa la 11.5. Leikkipäivän ideana on kutsua lapset, nuoret ja aikuiset viettämään yhdessä kiireetöntä aikaa leikkien parissa. Olimme mukana tuomassa esille eri tekijöiden, (järjestöjen ja yhdistysten) kanssa sen tärkeyden, että lasten pitää saada olla lapsia, heillä on oikeus leikkiä. Esteetön leikkipäivä -tapahtuma on kaikille lapsille, mutta aivan erityisesti niille, jotka liikkuvat, kommunikoivat, ymmärtävät tai aistivat eri tavalla kuin useimmat lapset.

Päivä oli täynnä rentoa yhdessäoloa ja leikkejä. Ilmaistapahtumassa oli mukana monia eri järjestäjiä. Ohjelmassa oli mm. seuraavaa:

Kädentaitopaja (Mahdollisuus lapselle ry)
Leikkipiste esim. Microsoft-ohjain ja iPadit (Ideoiden Oy)
Sadutuspiste (Aivoliitto) 
Esteetöntä leikkiä interaktiivisella lattialla (Taikalattia.fi)

Ulkoleikitys (Perinneleikit ry)
Painikelelut (Kehitysvammaliiton Tikoteekki)
Viittomaleikkipiste (Sivupersoona)
Ystäväkirja-piste (Minua kuullaan -hanke ja Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö, Paikka auki -hanke)

Metropolian ammattikorkeakoulun opiskelijoita oli mukana tukemassa ja ohjaamassa leikkiä eri pisteisiin.

Lohikäärmeen ystäväkirja -pisteessä lapset pääsivät kertomaan itsestään ja unelmistaan ystäväkirjaa täyttämällä. Kysymyksiin sai vastata kirjoittamalla, piirtämällä tai kommunikointia tukevien kuvakorttien avulla ja sivujen täyttämisessä autettiin tarpeen mukaan. Lapsi pääsi suunnittelemaan unelmiensa päivän sekä miettimään, millainen olisi maailman paras ystävä.

Ystäväkirjaa täytettiin yhdessä Minua kuullaan -hankkeen kanssa. Elina Mäkikunnas parantaa työkseen vammaisten lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksia. Hän toimii Vamlasin vaikuttamistyön suunnittelijana. 

Oodissa oli esillä Taikalattia, joka on lumoava työkalu oppimiseen, kuntoutukseen ja aktivointiin. Se tukee hienosti OPS2016 toteuttamista, liikkuvan koulun ideologiaa, aististimulaatiota ja erityisryhmien kuntoutusta

Aivoliiton Satuhuoneessa kävi pikkuisia ja isompiakin suloisia ja ihania sadunkertojia. Maria toimi Vinberg toimi saduttajana ja Hannele Merikoski piirtäjänä. Jokainen lapsi sai satunsa mukaan kotiin.

Sivupersoonan Viittomakahvila Vispilän Pop UP-piste oli viittomakommunikaatiosta kiinnostuneiden perheiden sekä alan opiskelijoiden ja ammattilaisten kohtauspaikka. Ohjelmassa oli yhdessä loruttelua ja laulelua viittomin höystettynä, sekä lisätietoa tukiviittomisesta ja Vispilän toiminnasta. Viittomisen avulla voidaan tukea kommunikoinnin kehitystä niin taaperolla, monikielisillä kuin erityisillä lapsilla

Kiitos kaikille upeasta päivästä! Oodi oli täynnä tutkivia, leikkiviä lapsia sekä ammattilaisia, jotka neuvoivat, kuuntelivat ja ohjasivat suurella sydämellä.

”Tuleeko toukokuussa toukokuun kaltaiseksi? 
Sillä niin helisee naurusi korvissani kuin kevätpuro sinivuokkorinteellä”

(Arvo Turtiainen)

Matka- ja verkostoitumisterveisin Eija Heikura, Suomen Kielipolku SLI ry:stä
Päivä Turussa 24.4.2019

Suomen Kielipolku SLI ry teki työmatkan Turkuun. Pääsimme vierailemaan Aivoliiton keskustoimistossa, joka sijaitsee Erityisosaamiskeskus Suvituulessa, noin kahdeksan kilometrin päässä keskustasta. Turun Hirvensalon merellinen ympäristö tarjoaa upeat puitteet talolle, joka valmistui vuonna 1996.

Aurinko paistoi jo aamusta Tampereella kun lähdimme matkaan. Lämpöasteet kohosivat jo lähelle kahtakymmentä astetta ennen puoltapäivää. Turun Suvituulessa puhalsi nimensä mukaisesti lämmin ja lempeä kesätuuli. Oli iso ilo tavata kasvotusten työntekijät, joiden kasvot olivat tutut liiton nettisivuilta. Suvituulessa on ammattimaisen ja ystävällisen henkilökunnan lisäksi myös monipuoliset tilat sopeutumisvalmennuskurssien järjestämiseen, koulutukseen ja majoitukseen. Saman katon alla sijaitsee myös Puhevammaisten Tulkkikeskus.

Oli hienoa päästä käymään talossa, joka toimii moniammatillisesti ja jonka toiminta on laadukasta ja kuntouttavaa. Suvituuli on keskusjärjestöjen talo, jossa tehdään ja tutkitaan neurologisten sairauksien erityispiirteet huomioivaa kuntoutusta. Valtakunnallisten palveluiden lisäksi kuntoutus-, koulutus- ja tietopalveluja tuotetaan Turun ja ympäristökuntien asukkaille. Talon käyttäjäkuntana ovat aivoverenkiertohäiriön sairastaneet, Parkinsonin ja Huntingtonin tauteihin ja dystoniaan sairastuneet sekä lapset ja nuoret, joilla on kielellinen erityisvaikeus. Toiminnassa ovat mukana myös sairastuneiden lähipiiri, perhe ja ystävät.

Talossa oli kaksi kerrosta. Valoisat ja viihtyisät tilat soveltuvat monenlaiseen toimintaan. Suvituulesta löytyy ravintola ja kokoustiloja, uima-allas, saunatilat ja kuntoiluhuone. Vierailumme aikana saimme nähdä, kuinka saman katon alla eri sukupolvet kohtaavat. Toimintaa oli vauvasta vaariin. Tapasimme mm. hymyileväisen Kari Roiniolan, joka oli pelaamassa boccia-palloilla. Yhdessä pelaaminen on virkistävää, seurassa on aina hauskempaa. Suvituulitalo ja sen lähiympäristö tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia sisä- ja ulkoliikuntaan vuoden ympäri.

Talon lähellä on monipuoliset mahdollisuudet liikkumiseen ja virkistymiseen, mm. palloilukenttä ja 9-reikäinen frisbeegolf-rata. Lähistöltä löytyy lintutorni sekä muita luontokävely- ja ulkoilureittejä. Esteettömälle Ekvallan uimarannalle on matkaa vain 1,3 km. Suvituulessa on sauna, puku- ja pesutilat miehille ja naisille sekä yhteinen höyrysauna. Suvituulen 15 metrin pituisen altaan vesi on 32-asteista ja soveltuu hyvin niin vesijumppaan kuin vauvauintiinkin.

Saimme keskustella Suvituulessa ajankohtaisista asioista, puhua siitä, miten toiminta on kehittynyt ja miten se on muuttunut vuosien myötä. Keskustelimme siitä, miten esimerkiksi diagnosointi on muuttunut, mm. sokeritauti muutettiin diabetes-nimeksi ja dysfasia kehitykselliseksi kielihäiriöksi. On tärkeää miettiä mennyttä aikaa ja uraa ja pohtia yhdessä, mitä uutta voidaan nyt luoda, mihin tarpeisiin toimintamme vastaa tänä päivänä. Maailma muuttuu, mutta perheiden tarpeet pysyy. Miten voimme olla tukemassa ja auttamassa laadukkaasti ja ammattimaisesti. Päällimmäiseksi mieleen jäi kuuntelemisen taito.

Kun kuuntelemme lasten ja vanhempien toiveita ja tarpeita, voimme yhdessä luoda toimivan tuen verkoston. Perheillä voi olla huolia ja haluamme olla niitä kuulemassa. Usein sekin auttaa, kun on joku joka kuuntelee. Rohkaisemme olemaan yhteydessä, jos huoli herää. Etsitään ratkaisuja ja keinoja yhdessä.

Saimme päivän aikana nauttia yhdessä toiminnanjohtaja Tiina Viljasen kanssa hyvän lounaan, joka sisälsi lämpimän pääruuan lisäksi runsaan salaatti- ja leipäpöydän. Lämmin kiitos hyvistä tarjoiluista Aivoliitto sekä Arvin Pito ja Lounas.

Päivän aikana oli ilo nähdä, että elämässä asiat ovat aina parhaita jaettuina. Kokouspöytien ääressä ja kahvipöydän luona kohdataan toinen ihminen. Yksin emme jaksa. Järjestötyötä on mukava tehdä, kun voi jakaa ideoita, ongelmia ja ratkaisuja. Jaettuna ilot tuplaantuu ja surut puolittuu, kun ympärillä on ihmisiä joiden kanssa jakaa arkea ja elämää.

Kiitämme kauniista päivästä ja siitä, että saimme olla Suvituulessa.

Matkaterveisin Eija Heikura ja Hannu Lehto